Ett kök för hunden

Det är inte så länge sedan som hundar framför allt höll till utomhus, i en hundkoja på gården. Idag är det förvisso vanligare med små hundar än det var under första halvan av 1900-talet. Men det handlar också om att hunden är en familjemedlem på ett annat sätt idag. Även en schäfer får komma in i köket. 

Vill du skapa ett kök som är mer hundvänligt? Då har du kommit rätt. I den här texten kommer vi att koncentrera oss på hundperspektivet. Men det är naturligtvis viktigt att köket även fungerar för människor. Du kan läsa mer om köksrenovering, och vad man bör tänka på, på sidan https://köksrenoveringstockholm.se/koksrenovering-i-kungsangen/

Hund i kök

Hunden i köket

I ett restaurangkök får hundar inte vistas, men i hemmet går det naturligtvis bra. Tidningen Härliga hund tipsar om hur man kan bygga en hundkoja i köket. Kanske kan du ta vara på ett av de gamla köksskåpen om du gör en köksrenovering. Tänk bara på att en stor hund, som en schäfer, kan behöva mer utrymme.

Apropå utrymme är det viktigt att skapa en plats för hunden där den kan äta i lite avskildhet. Du bör därför inte bara prata med hantverkare, utan även med personer som kan hundens psykologi, när du planerar ditt kök. Om köket är mycket litet kan det vara svårt att skapa det här utrymmet. Då passar det kanske bättre att skapa en “mathörna” i ett annat rum. Men de flesta tycker att det är mest praktiskt att låta hunden äta i köket.
Tänk också på att vissa livsmedel, som är ofarliga eller rent av nyttiga för oss människor, kan vara dödliga för hundar. Du hittar en lista på några av dessa livsmedel här. De flesta känner du, i egenskap av hundägare, troligen till, men det kan vara värt att tänka en extra gång på detta om hunden ska tillbringa mer tid i köket än tidigare.